Nobelmiddagen är ett världskänt matfenomen som varje år har bjudit på sensationer för både ögon och smaklökar. Nedan listar vi de senaste tre årens aptitretande menyer.

Nobelmiddagen 2016

År 2016 komponerades nobelmiddagens förrätt och huvudrätt av kocken Sayan Isaksson som driver Shibumi, Råkultur och Imouto, och tidigare Esperanto. För desserten ansvarade konditorn Daniel Roos som själv driver restaurang K-märkt samt K-märkt Patisserie & Bageri.

Enligt tradition avslöjas inte menyn förrän klockan 19:

  • Förrätt: Kolbakad havskräfta och kammussla med nässlor, ramslök och syltade vinteräpplen
  • Huvudrätt: Södermanländs Vaktel i svart vitlök och purjolöksaska med jordärtskocka, bevarad skogssvamp och jus på rostat kycklingskinn och senapsfrö
  • Efterrätt: Sudachimoln med hjortronsorbet, misosmulor och friterat rispapper.

Nobelmiddagen 2017

Vid nobelmiddagen år 2017 var det istället kocken Tom Sjöstedt som driver Lilla Ego i Stockholm som fick stå för förrätten och huvudrätten. Återigen fick konditorn Daniel Roos äran att ansvara över nobelmiddagens avslutande dessert.

Menyn som hålls hemlig under flera månader bestod av:

  • Förrätt: Pressad och torkad jordärtskocka serverad med kålrabbiblommor smaksatta med ingefära och mildrostad kålbuljong
  • Huvudrätt: Frasig lammsadel, potatisterrin med Svedjancréme, gulbeta, saltbakad rotselleri, äppelsallad och rosmarinkryddad lammsky
  • Efterrätt: Frostig blåbärsbavaroise, blåbärsglass med citrontimjan, limegelé, limecurd och limemaränger.

Nobelmiddagen 2018

Efter prestationerna under nobelmiddagen 2017 välkomnades både Tom Sjöstedt och Daniel Roos tillbaka till nobelmiddagen 2018 för att servera den spektakulära menyn till Blå hallens 1 300 gäster.

Här levererades återigen kulinariska stordåd:

  • Förrätt: Lättbakad röding med kräftbuljong i krondillslök, lättrökt forellrom, krispig potatis och krasseskum
  • Huvudrätt: Bakad rotselleri med kantarellkräm och svampsmör, kålrot med lagerbladskräm och långbakad högrev, oxmärgscrust, rökt kalvsky samt potatis- och putjolöksterrin
  • Efterrätt: Äppelharmoni med karamelliserade Fridaäpplen från Österlen, äppelsorbet, vaniljkräm, kolasås och havresmulor.

Maten serveras på Nobelservisen

Sedan Nobelpriset firade 90-årsjubileum år 1991 har den beryktade nobelmiddagen serverats på den av Rörstrand komponerade Nobelservisen. Servisen har designats av Karin Björquist som menar att färgerna som klär tallrikarna ska representera de största Nobelprisen samt de fyra årstiderna och kontinenterna.

De ståtliga glasen är munblåsta och tillverkade i Orrefors vid Kosta glasbruk. Glasens form har skapats av Gunnar Cyrén.