Den som söker efter asiatisk mat i Stockholm behöver knappast vänta länge. Det kan dock vara en nödvändighet att öppna plånboken.

Det finns otroligt många Asien-influerade restauranger med hög klass, och många är inriktade på specifika länder. Vi har valt ut några olika, med fokus på Indonesien, Thailand, Japan och Sydkorea. 

Här är de bästa asiatiska restaurangerna i Stockholm år 2019.

Farang, Tulegatan 7

Maten som serveras på Farang kommer rakt från Sydostasien med influenser från länder som Vietnam, Thailand, Indonesien och Malaysia. 

Restaurangen ligger i den dyrare änden prismässigt men för det får man vad man betalar för.

Ett av deras mest populära val är en niorätters avsmakningsmeny som, enligt en av gästerna ”stimulerar smaklökarna”. 

Lokalen är mysig men restaurangens popularitet höjer ljudnivån drastiskt. Den som vill ha lågmälda diskussioner kan därmed behöva ta dem någon annanstans. 

Tako, Birger Jarlsgatan 29

Restaurangen Tako är inspirerad av det japanska och koreanska köket. På menyn finns mycket sushi, men även en del bibimbap och andra traditionella koreanska rätter.

Även de drinkar som serveras är influerade av östra Asien, med inslag av lime, wasabi och kimchi. Det blandas i sin tur med mer traditionellt svenska inslag som punsch och vodka.

Belägen i centrala Stockholm på Birger Jarlsgatan, är det föga förvånande att priserna är saftiga. En middag kan utan problem landa på ett flertal hundralappar.

Restaurangen har generösa öppettider, där man under helgen först stänger bortåt småtimmarna. 

Orkidé, Medborgarplatsen 3

Menyn hos Orkidé på Södermalm är hämtad från Thailand, med den tillhörande hettan och kryddorna. Det är dock tydligt märkt i menyn vad som är mildare och vad som är starkare.

Många av rätterna som erbjuds går att anpassa efter eget tycke och smak. Exempelvis går det att när vissa rätter beställs att själv bestämma om den ska baseras på kyckling, räkor, biff eller anka.

I och med lokalen är priserna förvånansvärt låga, och personalen är väldigt trevlig och tillmötesgående.