Sverige står i många fall i motstats till Medelhavsländer som Italien. Men den som suktar efter det italienska i Stockholm får inga större problem för det.

Det här är fyra av de bästa italienska restaurangerna i Stockholm 2019. Tyvärr kvalificerade ingen av restaurangerna för en Michelin-stjärna under året – men vem vet, kanske blir det en nästa år.

Adria Ristorante, Tulegatan 10

I centrala Stockholm finns den nyöppnade restaurangen Adria Ristorante. Själva beskriver man sig som en traditionell italiensk restaurang med finess.

Få lyxer sparas på Adria, vilket också reflekteras i priset. På menyn finns komponenter såsom vaktelägg, musslor och inhemsk kapris från ön Pantelleria.

Personalen är varm och tillmötesgående, även om sittningstiden är begränsad till drygt två timmar. Helt klart värt ett besök för den som har budgeten för det.

La Bocca, Kommendörsgatan 23

Kocken Isabella Morrone, känd från TV-programmet Kockarnas Kamp, öppnade under 2017 restaurangen La Bocca. Innan dess arbetade hon i europeiska stjärnkök, och det märks på menyn.

Lunchmenyn består till stor del av pastarätter, medan middagsmenyn innehåller ett flertal, mer nytänkande rätter. Priset reflekterar dock stjärnglansen – man märker var man äter.

De typiska italienska favoriterna finns dock på menyn, och tillreds till perfektion. La Bocca är därför definitivt värt ett försök om man har råd.

La Vecchia Signora, Åsögatan 163

På Södermalm hittar man den populära La Vecchia Signora. Den genuint italienska restaurangen lämnar få gäster missnöjda.

Menyn är kort och koncis, med fyra valmöjligheter till huvudrätt. Ännu smalare blir det för vegetarianer, och för veganer finns det inget alls att äta. 

Maten serveras dock i generösa portioner till inte särskilt höga kostnader. Jämfört med andra restauranger i samma område skulle man nästan kunna kalla det billigt.

Haga Bottega, Eugeniavägen 6

Haga Bottega är en restaurang inspirerad av Medelhavet. Frukost, lunch och middag serveras varje dag och på fredagar håller man specifikt i en after work.

Trots de många mattillfällena kan utbudet ses som en aning snålt. Det finns fyra typer av pizza på middagsmenyn, och tre förrätter.

Den mat som serveras får dock utsökta recensioner av besökarna. Den som står i köket förstår sig väl på klassisk italiensk mat.