Som vegan kan det ibland vara knepigt att hitta en restaurang med passande alternativ som inte enbart är vegetariska. Många erbjuder en eller två rätter som går att äta, eller kan kanske improviserar ihop en sallad.

För den som hellre vill kunna välja och vraka ihop en festmåltid har vi dock samlat våra favoriter på den stockholmska restaurangscenen för veganer.

Falafelbaren, Hornsgatan 39

Nära Mariatorget i centrala Stockholm finns snabbmatshaket Falafelbaren. Den som känner sig sugen har många alternativ att välja på, däribland falafel i olika konstellationer, auberginröra, hummus och allt annat man tänker på när man tänker på falafel.

Priserna är väldigt överkomliga, och ägarna eftersträvar att alla ingredienser ska vara ekologiska. På menyn är det lätt att se vilka rätter som är veganska, samt innehåller allergener som sesam eller gluten.

En av grundarna för restaurangen är Nidal Kersh, författare av kokboken ”Shakshuka: Jersusalems kök. Mat utan gränser”. Titeln vann 2018 pris för ”årets etniska kokbok”, utsett av Måltidsakademien.

The Plant, Götgatan 132

Flaggskeppet hos The Plant är riktigt goda veganska hamburgare. Allt på menyn är veganskt, inklusive majonnäsen och bearnaisesåsen.

Burgarna ligger i samma prisklass som vilken annan restaurang som helst, men är unikt på så sätt att alla ingredienser är helt veganska och helt ekologiska.

Hos The Plant går det även att beställa mat online.

Taku-Taku, Götgatan 100

Den veganska ”snabbmaten” som serveras på Taku-Taku är helt unik. Små aspekter går att känna igen från många olika matkulturer.

På menyn finns deras egna tolkningar av tacos, fyllda bröd, sallader och bowls. Fyllningen går att personifiera och anpassa efter eget smak och tycke.

I nuläget finns Taku-Taku på tre ställen runtom i Stockholm, men den allra största ligger belägen vid Skanstull.

Matapoteket, Bondegatan 6

En klassisk lunchrestaurang hittar den som besöker Matapoteket på Södermalm. Hela menyn är både vegansk och ekologisk, och hämtar inspiration från hela världen.

På lunchmenyn finns wraps och sallader, och på kvällen serveras en fantasifull tapas. Vid båda tillfällena serveras ett generöst utbud av smoothies, bowls och drycker.

Restaurangen grundades 2013 med en inriktning på ekologisk, vegansk rawfood-kost. Alla aspekter av maten lagas av köket, så varken bröd eller sås är inköpta någon annanstans.