Att arbetsvillkoren har bristande kvalitet på flera restauranger och andra serviceenheter runt om i landet är ingen hemlighet. Dåliga arbetsvillkor påverkar servicemöjligheterna och hur nöjda gästerna är. Välj restauranger med kollektivavtal och få en bra matupplevelse.

Att välja en restaurang, ett café eller någon annan typ av matservering som du vet går under ett kollektivavtal kan gynna båda dig och personalen som jobbar där. Många restauranger och serviceenheter är inte kopplade till något kollektivavtal vilket kan leda till att personalen arbetar under felaktiga förhållanden samtidigt som gästerna inte erbjuds den service de vill ha.

Ladda ner appen Schyssta villkor till din mobil eller surfplatta

När en restaurang är kopplad till ett kollektivavtal innebär det att personalen har tillgång till grundläggande rättigheter i form av försäkringar, avtalspension och löner satta efter kollektivavtalets riktlinjer.

Idag vill allt fler restauranggäster stödja de enheter som har kollektivavtal, något som Hotell- och restaurangfacket, HRF, har valt att underlätta genom den nya appen Schyssta villkor.

Genom att ladda ned appen till din mobil eller surfplatta tar du det första steget mot att börja stödja restauranger med kollektivavtal. I appen hittar du restauranger kopplade till kollektivavtalet runt om hela Sverige. För att underlätta sökningen kan du använda dig av företagsnamn eller organisationsnummer.

Skaffa dig mer kunskap om facket

Jobbar du på en restaurang med dåliga arbetsvillkor kan det vara till din fördel att läsa mer om eller bli medlem i ett fackförbund. Genom att jämföra bland olika fackförbund kan du lättare hitta ett som passar din arbetssituation.

fackförbund.com kan du jämföra bland flera olika fackförbund utifrån ditt yrkesområde. Här får du ta del av fackförbundsrecensioner, förmåner, villkor och ett brett utbud av olika frågor och svar.

Genom att gå in på respektive fackförbunds hemsida kan du ta del av ytterligare information som kan vara bra att ha inför ditt slutgiltiga val. Har du frågor kan du alltid kontakta fackförbundet direkt via hemsidan eller genom ett telefonsamtal.